Pieczony dorsz z warzywami

IMG_20150929_201924Dzisiaj na stole królował filet z dorsza pod kołderką z warzyw. Pychota! Dobra ryba nigdy nie jest zła, i chyba nie da się jej zepsuć w żaden sposób 😉 Do tego to danie robi się w mniej niż pół godziny!

A więc oto mój tercet idealny: dorsz, papryka i cukinia.

 

Składniki:

  • 1 filet z dorsza
  • 1/2 małej cukini
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól, pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • rozmaryn
  • czarnuszka (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC w funkcji termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzewa umyj warzywa i je pokrój: paprykę w paski, cukinię w grubą kostkę. Filet w zależności od wielkości może pozostać w całości lub można przeciąć go na pół.

W naczyniu żaroodpornym ułóż rybkę, na nią wysyp pokrojone warzywa. Całość posyp przyprawami. Jeśli chcesz, możesz wetrzeć je w rybę (ja wole gdy to warzywa są bardziej doprawione). Teraz wystarczy już tylko wlać do naczynia trochę wody – tak, by przykryć spód naczynia, przykryć naczynie pokrywką bądź folią aluminiową i koniec roboty, danie wędruje do piekarnika 😉

Piec w 200ºC około 15-20 minut, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s