Ciastka kokosowo-bananowe

IMAG0041Słodycze… ah te słodycze. No kto od czasu do czasu nie ma na nie ochoty? A jeszcze jak się powie, że są pyszne i zdrowe… aż ślinka cieknie.
Te ciasteczka kokosowo-bananowe są pyszne i słodkie (choć bez cukru i słodzików), do tego mięciutkie i wilgotne. Po prostu pycha!

 

Składniki:

  • 2 średnie niedojrzałe banany (około 220-250g po obraniu)
  • 1 jajko
  • 100g wiórek kokosowych
  • cynamon
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • bakalie (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
Banany rozgniatamy na papkę. Zajmuje to chwilę, ale warto je dobrze rozgnieść. Małe kawałeczki banana nie przeszkadzają w masie 😉
Do banana dodajemy jajko i mieszamy. Do masy dodajemy resztę składników – wiórki, cynamon, sodę oczyszczoną i bakalie, jeśli chcemy je dodać. Cynamonu można wcale nie dodawać, ale że ja go uwielbiam, to daję go dość sporo 😉
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy ją łyżką, bo nie jest jakoś mocno zwarta. Ciacha pieczemy przez 10 minut (w zależności od piekarnika- do zrumienienia) w 180 stopniach.

U mnie część była z suszoną żurawiną, część bez bakalii. I oba rodzaje zniknęły szybciej, niż druga blacha się upiekła! Łasuchy w kuchni nie dały im nawet dobrze wystygnąć 🙂
Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s