Naleśniki z mąki razowej

naleśnikiOd zawsze uwielbiałam naleśniki. Takie puszyste, lekkie… placuszki z dżemem, z serem białym i cynamonem, czy smażone z kawałkami jabłek bądź śliwek. Dlatego MUSIAŁAM przemycić je do mojej diety. I wiecie co? Te smakują mi jeszcze bardziej! A świadomość, że są zdrowe, wywołuje uśmiech na mojej buźce 😀

U mnie te naleśniki królują na stole w każdą wolną sobotę. Czasem nawet, gdy nie mam czasu, robię je na obiad do pracy 😉 Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców 🙂

 

Składniki:

  • 50g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100ml maślanki
  • 1 jajko (może być samo białko)
  • opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku
  • opcjonalnie: jabłko/śliwki

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki 🙂

Jeśli chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo trudno będzie placuszki przewracać na drugą stronę.

Naleśniki smażymy na małym ogniu na patelni do naleśników, bez żadnego tłuszczu. Gdy góra się zetnie naleśnik przewracamy na drugą stronę i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Podajemy z tym, na co mamy ochotę: u mnie z dżemem wiśniowym słodzonym zagęszczonym sokiem jabłkowym 🙂

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s