Klopsiki w sosie pomidorowym


klopsikiUwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro 😉

Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota.  Za to nawet przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku 😉

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 1 jajko
  • 500ml przecieru pomidorowego bez cukru
  • 1 mozarella
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

 

Przygotowanie:

Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem.

Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięska, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Teraz trochę pobrudzimy rączki – wszystko trzeba wygnieść dłonią 😉 Masa jest dość klejąca – to dlatego, że nie dodajemy żadnej mąki. Ale nie bójmy się! Klopsiki wyjdą przepyszne 😉

Jak już mamy zrobione mięcho formujemy z niego kuleczki, wciskamy w środek kosteczkę mozarelli i zalepiamy dziurę, poprawiamy kształt rolując kulkę w dłoniach raz jeszcze. I tak aż do momentu, kiedy skończy nam się mięsko. U mnie została około połowa kostki mozarelli – to dobrze, dorzucona potem do sosu poprawi jego konsystencję  😉

Teraz kładziemy patelnię (najlepiej nieprzywierającą) na gazie i wrzucamy na nią olej kokosowy. Jest go dość dużo, żeby klopsiki miały na czym się usmażyć 😉

Na rozgrzany olej kładziemy delikatnie klopsiki. UWAGA: ogień nie może być za duży ani olej za bardzo rozgrzany, bo klopsiki zaczną przywierać i się porozlatują!

Smażymy nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie złociste wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dorzucamy resztę mozarelli i dodatkowo doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami – do smaku, jak kto lubi 😉

Teraz wystarczy tylko poczekać aż sosik zacznie nam się gotować i zmniejszyć ogień do minimum. Niech się pyrkocze na małym ogniu jeszcze 15-20min, a my od czasu do czasu go mieszamy, żeby klopsiki oblepiły się sosem, a wszystkie składniki sosu dobrze się wymieszały.

I już – gotowe do jedzenia!

Smacznego! ☺

Reklamy

Jeden Komentarz Dodaj własny

  1. fascynacjeani pisze:

    Świetny przepis. Już mam pomysł na jutrzejszy obiad 😊

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s