Sałatka z kurczakiem i granatem

dnia

IMG_20151127_115308

Uwielbiam różnego rodzaju sałatki, szczególnie, jeśli zawierają jakieś nietypowe (a bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść 😉

Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne owoce i warzywa, odjąć coś, czego nie mamy w domu lub nie lubimy. Albo zamiast kurczaka wykorzystać krewetki! Do wyboru, do koloru – ogranicza nas tylko inwencja twórcza! 😉

 

Składniki:

  • Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka
  • 1 cały granat
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach)
  • 3 cebule dymki
  • Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie
  • 3 łyżki majonezu bez cukru (może być więcej, jeśli lubicie)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz, wegeta/kostka rosołowa

 

Przygotowanie:

Kurczaka gotujemy z przyprawami – tak, jak lubimy – u mnie z solą, pieprzem i odrobiną wegety. Nie gotujmy zbyt długo, chcemy żeby pierś była pyszna i sosiasta 😉 Chyba że mamy jakieś ugotowane/upieczone resztki, wtedy gotowanie kuraka nas ominie 😉

Kiedy kurczak nam się gotuje, z granata wyjmujemy pestki i wrzucamy je do miski. Paprykę, jabłko i dymki kroimy na drobną kostkę, mniej więcej wielkości pestki granata lub trochę większą. Pokrojone składniki wrzucamy do michy.

Migdały, słonecznik bądź właściwie jakiekolwiek pokrojone orzechy, które lubimy, prażymy na suchej patelni na wolnym ogniu. Gdy już osiągną poziom przyprażenia jaki lubimy, one też wędrują do miski.

Pierś z kurczaka jest już pewnie ugotowana, teraz musimy poczekać aż ostygnie żeby się nie poparzyć. Potem bierzemy ją w łapki i rwiemy kawałki po długości włókien, na taką wielkość, jaka nam pasuje najbardziej. I porwanego kuraka wrzucamy do miski z warzywami i owocami.

Gdy wszystkie składniki są w misce wystarczy dodać majonez i jogurt naturalny, przyprawić do smaku solą i pieprzem (nie za dużo, chcemy czuć słodycz i kwaskowatość owoców ;)). I gotowe! Wystarczy zajadać. 🙂

Smacznego! 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s