Prosta zupa ‚Meksykańska’

IMG_20151209_203319

Czasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało 😉

Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków 😉

 

Składniki:

  • 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1-2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee
  • Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku)
  • Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę 😉

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę 😉

Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre (nie surowe, ale nie za bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy do wszystkiego fasolkę i puree z fasolki. Znowu grzejemy 😉

Teraz możemy przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo 😉 Tu każdy doprawia do swojego gustu.

Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać 😉

Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D

I wszystko gotowe! Pora zajadać 😉

Smacznego!

Reklamy

6 Komentarzy Dodaj własny

  1. Patrycja pisze:

    Wygląda przepysznie ❤

    Polubione przez 1 osoba

    1. kardamonka pisze:

      I jest pyszna 😉 Tip dla łasuchów: można ją jeszcze posypać serem żółtym 😉

      Polubienie

  2. Bardzo fajnie się zapowiada, właśnie czegoś takiego szukałam 🙂 wypróbuję.

    Polubienie

    1. Kardamonka pisze:

      Bardzo się cieszę że się spodobało 🙂 proszę jeszcze o informacje czy smakowało, jak już wypróbujesz 😉

      Polubienie

  3. Azi pisze:

    Ja nie dodałam bulionu i zrobiłam z tego potrawkę – w sam raz do zawinięcia w chlebku pita 😀 mmmm pycha!!! dziękuję za pomysl 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Kardamonka pisze:

      Super! Zawsze do usług i polecam się na przyszłość 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s