Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku

IMAG0099

 

Bardzo często jemy kuraka, w różnych postaciach – jest to nasze ulubione mięsko. Od czasu do czasu mam też ochotę na jego wersję z rożna. Pyszne mięsko, soczyste i aromatyczne, z chrupiącą skórką… aż mi ślinka cieknie na samą myśl 😉 Do tego przygotowanie wcale nie jest trudne, i nie zajmuje dużo czasu (no, oprócz samego pieczenia) 😉

 

Składniki:

  • kurczak ( u mnie prawie 2 kg)
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy (płynny)
  • przyprawy – właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego
  • 3 szklanki wody
  • szklana butelka lub słoik
  • opcjonalnie: kostka rosołowa
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego ile damy przypraw, tyle oliwy potrzebujemy – ma wyjść dość gęsta papka. Naszą marynatą nacieramy kurczaka od zewnątrz i od wewnątrz. Najlepiej byłoby zostawić go w marynacie na całą noc, ale jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto by poleżał chociaż godzinkę J

Kurczaka nabijamy na butelkę lub słoik wypełniony wodą, do którego wrzucamy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać.

Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu polewamy go wodą. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg piec trzeba 60minut. A więc w moim przypadku – 2 godziny. Czas pieczenia może się jednak różnić w zależności od piekarnika, tak samo jego moc. Warto więc podpatrywać kuraka co jakiś czas, polewać go wodą z brytfanki , a jeśli za bardzo się rumieni – zmniejszyć temperaturę o 20˚C.

I gotowe do zajadania! 😉

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s