‚Biszkopt’ bez mąki

IMAG0150 (2)

 

Do ciast często potrzebny jest biszkopt. Problem w tym, że z mąki innej niż biała on nie wyjdzie (a przynajmniej mnie jeszcze nie udało się dokonać takiego wyczynu).

Rozwiązaniem okazał się ‚biszkopt’ bez dodatku mąki, bazujący na jajach i serkach śmietankowych (przepis znalazłam tutaj). Okazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy 😉

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • 150g serka śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • Słodzidło do smaku – u mnie około 100-150g ksylitolu (może być zamienione na erytrol, najlepiej zmielony na cukier puder. Erytrol jest mniej słodki, więc trzeba dać go więcej)

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli do momentu, w którym michę spokojnie możemy odwrócić sobie nad głową. Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze chwilkę. Michę z białkami odkładamy na chwilę na bok.

W drugiej misce miksujemy żółtka, słodzidło, serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Masę z żółtkami przelewamy do białek i delikatnie mieszamy. Chcemy, żeby masa była puszysta, więc nie można mieszać zbyt długo.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo bardzo hojnie smarujemy tłuszczem, np. olejem kokosowym. Do keksówki wlewamy naszą masę ciasta i pieczemy przez około 30min w piekarniku nagrzanym do 150˚C – termoobieg – aż ciacho zrobi się pięknie złote (czas zależy w znacznym stopniu od piekarnika).

Uchylamy piekarnik i dajemy ciachu wystygnąć w foremce. Pewnie trochę (albo nawet sporo) opadnie, ale to nic nie szkodzi – u mnie opadło, a było pycha 😉  Potem wyjmujemy ciacho z foremki i kładziemy na kratce, żeby oddało jeszcze trochę wilgoci. Niech poleży na kratce całą noc, albo przynajmniej kilka godzin. UWAGA: nie wkładamy ciasta do lodówki!

No i już, gotowe 🙂

Smacznego!

8 Komentarzy Dodaj własny

  1. świetny pomysł! również szukam alternatyw, na jutro planuje „ciasta” omletowe, wiec to będzie w czwartek 😀 :*

    Polubienie

    1. Kardamonka pisze:

      Daj znać jak wyszło! 😉

      Polubienie

  2. Celina pisze:

    Upiekłam, biszkopt niezwykły, delikatny, wręcz piankowy, super!
    Teraz nie wiem co dalej….da sie go przekroić i przełożyć kremem?
    Albo galaretke z owocami na wierzch położyć?
    Będę wdzięczna za sugestie
    Tymczasem za przepis bardzo dziękuję

    Polubione przez 1 osoba

    1. Kardamonka pisze:

      Super! Cieszę się że smakuje! 😉
      Ja nie przekrawałam biszkoptu, bo jest zbyt delikatny – piekłam na raz dwa bardziej płaskie żeby potem nie musieć przekrawać 🙂
      Można przekładać kremem, zalać galaretką i polać czekoladą, albo przełożyć bitą śmietaną 😉 Osobiście polecam zrobić z tego biszkoptu tiramissu, rozchodzi się jak świeże bułeczki! 😀

      Polubienie

  3. Celina pisze:

    Posmarowałam wiśniową konfiturą i przykryłam czekoladową bitą śmietaną.
    Mimo ostrzeżeń dałam go do lodówki, bo ma być na jutro…zaponniałam sie po prostu :/
    Biszkopt zwilgotniał i smakuje jak dobrze nasączony. Mam nadzieje że do jutra wytrwa, bo smakuje nieziemsko.
    A jak nie…..trudno, mój błąd 😦

    Polubione przez 1 osoba

  4. Celina pisze:

    Ciasto zrobiło furrorę, nie straciło nic na smaku, mimo że wilgotne 😉
    Na stałe zagosci w mojej kuchni, bo jest rewelacyjne!
    Jeszcze raz dziękuję za inspirację 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Kardamonka pisze:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Zdrowe też może być pyszne 😉

      Polubienie

Odpowiedz na Kardamonka Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s