Wołowina po chińsku

IMAG0291

Czasem po prostu ma się ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio!

Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym 😉

Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia i myślę, że niedługo muszę zrobić to danie ponownie. Ach, pychota! 😀

Przepis ten podrzuciła mi siostra, i można go znaleźć tutaj. Ja zmodyfikowałam go pod swoją modłę – żeby pasował do mojej diety 😉

 

Składniki:

  • 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 mała marchewka
  • Biała część pora (około 6cm)
  • Średnia czerwona papryka
  • Szalotka (1 duża bądź 2 małe)
  • Garść grzybków mun
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 1cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego*
  • Sok z połowy małej cytryny*

*można zastąpić 3 łyżkami octu ryżowego

 

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Wszystkie warzywa kroimy w słupki – nie za cienkie, nie za drobne, żeby za bardzo się nie podsmażyły. Najlepsze są, jeśli na koniec zostaną lekko chrupiące, a nie zrobi się z nich paćka 😉 Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski.

Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy.

 
IMAG0244W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany już olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przesmażamy warzywa przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie podsmażone warzywa wrzucamy do miski i odstawiamy na bok, my zajmiemy się wołowiną.

 

 

IMAG0237

W pustym już woku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju. Gdy jest on mocno rozgrzany wrzucamy wołowinę i smażymy ją, często mieszając – żeby każdy kawałek równomiernie się usmażył. Zajmie to pewnie kolejne 3-4 minuty 🙂 Gdy wołowina jest już usmażona wrzucamy do niej warzywa i podlewamy 1/3 sosu, mieszamy.

 

IMAG0260

 

Gdy sos nieco zgęstnieje dolewamy kolejną 1/3 sosu, i znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje 😉

 

 

TADAAAM! Gotowe do podania 😉

Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany 😉

Smacznego zajadania! 😉

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Gdzie mogę zakupić erytrol?
    Btw. Danie wygląda na przepyszne!

    Polubienie

    1. Kardamonka pisze:

      Ja kupuję w internecie (można dostać w przystępnej cenie), ale podejrzewam że w sklepach ze zdrową żywnością też się dostanie 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz