Masło kokosowe

dnia

IMAG0321

 

Najprostszy przepis na zdrowe masło kokosowe bez dodatków, które można wykorzystać na deser sam w sobie, zrobić z niego pralinki lub użyć go do wypełnienia naleśników 😉 I to tylko najprostsze przypadki użycia masła kokosowego! Kremowe, kokosowe, pyszne i… tanie, w przeciwieństwie do tego kupnego. Można zrobić raz i trzymać przez długi czas w lodówce 😉

 

Składniki:

  • Wiórki kokosowe*

*Uwaga: wiórki kokosowe często są dosładzane. My chcemy wersję bez cukru 😉

 

Przygotowanie:

Nic prostszego! Wystarczy blendować. I blendować, i blendować, i blendować… i tak aż do znudzenia (i uzyskania odpowiedniej konsystencji). Trzeba przy tym zrobić ze 2 przerwy, żeby nie przegrzać sobie blendera 😉 A potem znowu blendować, aż do uzyskania gładkiej masy.

Na początku nasze masło kokosowe będzie płynne, jednak po kilku godzinach zacznie twardnieć i faktycznie wyglądać jak masełko 😉 Wtedy też zrobi się plastyczne, więc można będzie z niego formować praliny (z dodatkami lub bez) 😉

I koniec! To takie proste 😉

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s