Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe

dnia

IMAG0423

Jako że wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek wszyscy zastanawiamy się, jakie smakowitości zrobić. Moją propozycją są pączki lub babeczki czekoladowe low carb, które znalazłam tutaj. Miały być pączki, ale cóż, okazało się, że w żadnym pobliskim markecie ani sklepie nie mają foremek do pączków, a ja miałam jedynie foremki do babeczek. Ale ale, przynajmniej w babeczkach można było dodać wypełnienie 😉 Na oponkach byłaby tylko polewa 😀

Moje ‘pączki’ na tłusty czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku 😉

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 szklanka kakao (niesłodzonego)
  • 10 jaj
  • 1 szklanka mleka kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową)
  • ¾ szklanki erytrolu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy
  • Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)

 

Przygotowanie:

W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce miksujemy jajka, erytrol, sól i mleko kokosowe, ekstrakty jeśli ich używamy. Gdy masa będzie jednolita cienkim strumieniem dolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru 😉

Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki lub donuty mamy gotową 😉

Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek.

Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe 😉

Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko-pączków czekamy, aż wystygną, i rękawem cukierniczym wbijamy w nie dżemik 😉

I już – gotowe!

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s