Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami

dnia

IMAG0539

 

 

Czasem tęsknię za białą mąką, tymi tartami i innymi kruchymi spodami… zawsze wtedy szukam dozwolonych na nie przepisów, ale z reguły szybko o nich zapominam – odstawiam na bok, bo nie mam wszystkich składników do ich zrobienia. Ale ostatnio dostałam od koleżanki mąkę konopną – i okazało się, że zachomikowane przepisy czasami się przydają! 😉 Odgrzebałam gdzieś ten przepis na tartę i dzień później pachniała nam obu 😀 I obie stwierdziłyśmy, że jest pycha 😉 Dowód: parę dni później to ja zajadałam się jej wypiekiem 😀

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki konopnej
  • 100g zimnego masła klarowanego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • ½ kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 250g boczku
  • 200g chorizo
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene)
  • Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania

 

Przygotowanie:

Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około ½ do 1 godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej 😉

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy 15 minut.

W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba 🙂 Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo smażymy na jednej patelni aż będą pyszne i chrupiące – wytopiony tłuszcz odlewamy, nie będzie nam potrzebny 😉 Wszystko łączymy na koniec w jednej patelni i jeszcze chwilę przesmażamy. Całość zalewamy szklanką mleka kokosowego wymieszanego z 2 jajkami i przyprawami – tymiankiem, pieprzem cayene, papryką ostrą i słodką, rozmarynem i innymi ulubionymi 😉 Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Spód pewnie jest już odpowiednio podpieczony, możemy więc na niego wrzucić nasz pyszny farsz 😉 I pozostaje nam tylko wrzucić tartę na kolejne 20 minut do piekarnika – także na 180˚C. Pod koniec pieczenia można jeszcze tartę posypać startym żółtym serem – ja wolałam jednak udekorować ją cienkimi plasterkami cukinii 😉

I już, pora zajadać!

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s