Lemon curd – krem cytrynowy

dnia

lemon curd

 

Naszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała w koszu, ale krem… zjadłam go samego, taki był pyszny 😀 Kwaśny od cytryny i słodkawy od słodzików – po prostu pycha :3 Czekam tylko na okazję żeby zrobić go po raz kolejny – może jako nadzienie do babeczek, albo polewę do sernika? A może z kruchą tartą na słodko… pomysłów mam od groma, tylko na który się zdecydować? Chociaż właściwie to nieważne, bo z takim kremem wszystko będzie smaczne 😉

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3-4 cytryny)
  • 1/2 szklanki słodzika w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – stąd ciemniejszy kolor 😉 )
  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • 6 łyżek masła klarowanego (około 90-100g)

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od wymieszania soku z cytryny, sproszkowanego słodzika, jajek i żółtek w średniej wielkości rondelku (najlepiej takim z dość grubym dnem, ale w każdym wyjdzie 😉 ). Potem do mieszanki dodajemy masło klarowane i stawiamy rondelek na średnim ogniu. UWAGA: krem trzeba często mieszać przez cały czas, kiedy jest na ogniu!

Kiedy nasz krem zacznie lekko bulgotać zmniejszamy nieco ogień, i czekamy aż krem zacznie gęstnieć – co stanie się dosyć szybko 🙂 Pamiętamy o mieszaniu kremu!

Gęsty krem przelewamy do miski lub pojemnika i szczelnie zawijamy folią aluminiową (w folię zawijamy od razu albo po przestygnięciu kremu). I tadamn! Gdy wystygnie jest już gotowy – i tak pyszny, że zaraz zniknie! 😀 Chyba że wcześniej zdążycie go do czegoś wykorzystać – na przykład do wypełnienia babeczek 😉

Smacznego! 🙂

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s