Babka cytrynowa

dnia

IMAG0676

 

Jako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony. I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy… po prostu bajka 😉 Na pewno zrobię ją jeszcze raz – tym razem już na święta 😉

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka z cytryny
  • 4 łyżki erytrolu (lub innego dozwolonego słodzidła)
  • 6 jaj
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2/3 szklanki śmietanki kokosowej z mleczkiem kokosowym + 4 łyżki mleka kokosowego(może być sama śmietanka albo samo mleko, ale najlepiej będzie połączone 🙂 )
  • 1/2 szklanki masła klarowanego/oleju kokosowego
  • opcjonalnie: 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, erytrol). W drugiej misce miksujemy dokładnie wszystkie mokre składniki (jajka, ocet jabłkowy,  śmietankę i mleczko kokosowe, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy). Do mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Dorzucamy skórkę z cytryny (zanim zetrzemy z niej skórkę trzeba ją sparzyć we wrzątku!) i jeszcze chwilę miksujemy.

Naszą masę odstawiamy na około 5 minut – mąka kokosowa potrzebuje chwilę na wchłonięcie mokrych składników – i po tym czasie miksujemy znowu.

Foremkę na babkę natłuszczamy dość mocno – nie skąpimy masła/oleju kokosowego, bo potem babka nie będzie chciała wyjść 😉 Do natłuszczonej foremki przekładamy naszą masę i wreszcie wkładamy do piekarnika 😉 Pieczemy w 160°C przez 30-35 minut i sprawdzamy, czy patyczek wychodzi z babki suchy. Jeśli tak – gotowe! 😉 Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już przestygnie 😀

 

 

Lukier cytrynowy:

  • 1/4 szklanki słodzidła w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – zmielone w młynku do kawy :))
  • 2 łyżki mleka/śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą, aż dokładnie się połączą 🙂 Jeśli jest za gęste można dodać trochę mleka/śmietanki kokosowej i soku z cytryny, jeśli za rzadkie – ‚cukru pudru’ z dozwolonego słodzidła. I gotowe! 😀

Smacznego! 🙂

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Babka cytrynowa to moja ulubiona babka , narobiłaś mi smaku 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s