Babka dyniowa z jabłkami

dnia

babka_dyniowa.jpg

 

Kolejny z przepisów na babkę – wypróbowany! I kolejna dobra babuszka wyszła 😀 Tym razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu, aby stała się nisko-indekso-glikemiczno przyjazna.

Ta babka co prawda nie jest tak wilgotna jak babka herbaciana czy babka cytrynowa, ale też jest pyszna ;3 I te jabłuszka w karmelu na wierzchu… tak ślicznie się prezentuje, że bardziej podoba mi się bez polewy. I tak, przepis zawiera dynię, ALE dynia ma niski ładunek glikemiczny, więc można ją jeść 😉

Ale polewa jest! Waniliowa z serka śmietankowego! I też jest pyszna 😀

 

Składniki:

  • 2 duże lub 3 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka wody
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju (jakikolwiek roślinny; u mnie pół na pół kokosowy z oliwą z oliwek)
  • 190-200 g puree z dyni
  • 1/2 + 1/3 szklanki słodzidła (u mnie eytrol)

 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od obrania i dość drobnego pokrojenia jabłek (ale nie na małą miazgę ;)).

Na patelnię wrzucamy 5 łyżek masła, i gdy się roztopi sypiemy na niego 1/2 szklanki słodzidła. Po chwili wrzucamy na to pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i prażymy. Od czasu do czasu mieszamy jabłka i prażymy, aż karmel z masła i słodzidła zrobi się gęsty i lepiący 🙂 Wtedy zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz zabieramy się za masę na ciacho – prościej już nie można go zrobić. Do jednej miski wsypujemy, wbijamy i wlewamy: mąkę kokosową, wodę, jajka, olej, puree z dyni i 1/3 szklanki słodzidła, możemy też dodać cynamonu do smaku 🙂 Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ładnie się połączą. Masę odstawiamy na 5 minut i po tym czasie znowu miksujemy.

Teraz smarujemy formę masłem albo olejem kokosowym. Wysmarujmy dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem wyszła z foremki 😉

Do nasmarowanej foremki na babkę na spód wrzucamy jabłka w karmelu, a na jabłka wlewamy masę ciastową.

Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 minut – aż patyczek włożony w babkę wyjdzie suchy. Przed wyjęciem babki z foremki trzeba dać jej przestygnąć – minimum 30 minut 🙂 A potem można polać glazurą, ale oczywiście nie trzeba 😀

 

Glazura:

  • 120g serka śmietankowego (np. Delikate)
  • 1/2 szklanki erytrolu w proszku (np. zmielonego w młynku do kawy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka

Serek śmietankowy ubijamy, aż będzie lekki i puszysty. Dodajemy cukier i wanilię i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mleko – po 1 łyżce na raz i miksujemy. Mleko jest tylko do rozrzedzenia polewy – więc można dodać mniej lub więcej, aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji 🙂

Polewamy babkę polewą i zajadamy 😀

 

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s