Biszkopt gryczany z owocami

IMAG1320

Ostatnio nie miałam za dużo czasu na pichcenie (a może raczej na wrzucanie nowych przepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe… na szczęście środkowe już wypadło, więc może uda mi się znaleźć więcej czasu 😉

Tym razem padło na biszkopt gryczany z owocami z tego przepisu. Nie zdawałam sobie sprawy, ile może zająć szukanie mąki gryczanej! Chyba z pięciu sklepów wyszłam z kwitkiem, bo nie mieli. A jak już znalazłam, to nie okazała się najtańszą z mąk… na szczęście do tego przepisu dużo jej nie potrzeba. A biszkopt chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już planuję zrobić go na kilka innych sposobów, na przykład przełożyć jakimś kremem… Mniam, już mi ślinka cieknie 😉

 

Skład:

  • 4 duże jajka
  • 7 łyżek mąki gryczanej (pełnoziarnistej)
  • 3-4 łyżki słodzidła (jeśli erytrol, to może być potrzebne trochę więcej – trzeba spróbować 😉 )
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Duuuuuużo dowolnych owoców (mrożonych lub świeżych) – u mnie agrest, jagody, czereśnie

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 170°C grzanie góra-dół.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita dodajemy po łyżce słodzidła i po jednym żółtku – ciągle miksując na niskich obrotach.

Przesiewamy mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę, jednocześnie mieszając masę (delikatnie!) łyżką bądź szpatułką. NIE MIKSUJEMY!

Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce i wciskamy je w ciasto. Jak dla mnie im więcej owoców tym lepiej 😉

Wstawiamy ciacho do pieczenia. Pieczemy około 25 minut – do ładnie zarumienionego wierzchu ciasta – nie otwierając piekarnika. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciacho W ZAMKNIĘTYM, WYŁĄCZONYM piekarniku kolejne pół godziny. A potem już można wyjmować. I zajadać 🙂 Można na wierzchu posypać cukrem-pudrem z dowolnego słodzidła, ale dla mnie to już zbędne 😀

Smacznego!

IMAG1331

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s