Pełnoziarniste muffinki jabłkowo-orzechowe

Czasem mam ochotę na coś słodkiego.

No dobrze, trochę częściej niż czasem…

Okej, okej! Często.

No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z tym! Szczególnie, gdy przygotowuję coś smacznie zdrowego 😀  W tym wypadku muffinki mogą być zarówno przekąską zabieraną w góry albo do szkoły, czy też pożywnym śniadaniem 🙂 A oryginalny przepis znalazłam tutaj 🙂

DSC_0017.jpg

Składniki:

Suche:

  • 70g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej
  • 70g erytrolu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Mokre:

  • 70g masła orzechowego – bez soli i cukru
  • 70g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 100g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 duże jabłko (może być trochę więcej

 

Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie):

  • 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami (orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, pokrojone morele suszone)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej
  • 1  łyżka erytrolu/ksylitolu
  •  1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (tip dla leniwych: można krótko miksować w malakserze, wychodzi prawie to samo ;)). Starte jabłko mieszamy ze wszystkimi mokrymi składnikami: masłem orzechowym, olejem kokosowym, jajkiem i jogurtem naturalnym.

W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy niezbyt dokładnie. Tak niedokładnie rozmieszaną masę rozkładamy do papilotek.

Teraz możemy zrobić kruszonkę: dokładnie mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę 😉 Masa wyjdzie dość płynna jesli olej kokosowy był płynny, ale tak ma być – po upieczeniu będzie pycha! Kruszonkę nakładamy na każdą babeczkę.

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C – termoobieg.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Jeden Komentarz Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s