Bardzo lubię klimaty indyjskie w jedzeniu – szczególnie curry na mleczku kokosowym. Lekko ostrawe, wyraziste smaki rozpływające się w ustach… aż można zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jest się na wakacjach w Indiach! A potem otwiera się oczy i znowu jest się w domu/pracy 😉 Smutno? Nie, bo można przygotować coś pysznego i znowu przenieść się gdzieś indziej! 😀
Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 1 duża papryka (u mnie czerwona)
- ½ kalafiora
- Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula
- 300-400g piersi z kurczaka
- ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;))
- Curry – do smaku
- Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól
- Olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżki
- Opcjonalnie: inne warzywa z lodówki 🙂
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw, żeby zaoszczędzić sobie czasu przy smażeniu 🙂 Kroimy jak chcemy, na nie-za-małe i nie-za-duże kawałki, żeby doszły do miękkości w mniej więcej jednym momencie.
Gdy warzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek 😉 Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem i śmietanką kokosową.
Teraz trzeba tylko dusić wszystko na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywka (no i kurak!) będą odpowiednio miękkie – oczywiście mogą być al-dente. 😉 Prawdopodobnie w tym momencie będzie też trzeba jeszcze raz doprawić – ponownie do smaku. Gdy wszystko będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać 😀
W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem 😉
Smacznego! 😉
Moje smaki 🙂 Uwielbiam curry 🙂
PolubieniePolubienie
Ja też 😀 Indyjska kuchnia rządzi! 😉
PolubieniePolubienie
Super 🙂 Wszystkie składniki mam w lodówce; jutro wystarczy iść do sklepu po kurczaka i nic tylko próbować powtórzyć to danie 🙂
PolubieniePolubienie
Mam nadzieję, że zaskakuje tak samo jak mi 😉
PolubieniePolubienie